menu
Wieringer legendes - Graancirkels op Wieringen, Schager Courant

Verfoeide Wieringer graancirkel is vanaf de grond onvindbaar

(Schager Courant 18 augustus 2000)


Van onze verslaggevers

WIERINGEN - Het is gesignaleerd, dat staat vast. Maar vast staat ook dat een graancirkel van bovenaf makkelijker te spotten valt dan vanaf de openbare weg. En zelfs al sta je midden tussen je eigen gewassen, dan nog hoeft een cirkel platgewalste tarwe enkele meters verderop niet op te vallen. De tarweboeren in de Wieringer polder Waard Nieuwland hebben in ieder geval geen idee waar de graancirkel, die afgelopen weekend vanuit de lucht werd vastgelegd door fotograaf Henk Honing, zich bevindt.

Waar je de afgelopen dagen in de Wieringer polder ook aanklopte, niemand had de geheimzinnige graancirkel gezien. Tuurlijk, ze hadden er over gelezen in de krant, met elkaar gebeld om uit te zoeken waar het fenomeen zich moest bevinden. Maar noppes. Nergens viel de cirkel te traceren. Het blijkt ook niet makkelijk om vanaf een foto je eigen terrein of dat van een buurman te herkennen.

De familie Haverkamp, aan de Polderweg 24, kan het gebied niet thuisbrengen. Van de familie Kaashoek, Polderweg 6, is het in ieder geval niet; die hadden ze 's morgens nog aan de lijn. Wel kan worden vastgesteld dat het niet om het land van Haverkamp gaat. Want daarvoor is de, tussen twee tarwevelden in gelegen, sloot te breed en te schoon. Volgens de agrariërs zou het mogelijk het land van Roos kunnen zijn, aan de Polderweg 10. Maar daar wordt andermaal het hoofd geschud. "Dat is niet bij ons, wij hebben geen twee tarwevelden naast elkaar liggen", klinkt het vanuit de schuur waar hard wordt gewerkt.

Bij Roos vermoeden ze dat het gaat om het land van Breebaart, aan het begin van de Polderweg. Maar daar wordt opnieuw ontkennend gereageerd.

WLTO-bestuurslid B. Hakvoort uit Slootdorp heeft wel een sterk vermoeden. "Bij Jaap Koorn in Waard Nieuwland." Ook Koorn is na de krantenfoto op onderzoek uitgeweest. Hij weet het niet. In elk geval niet op zijn land. "Ik heb niet eens graan", verwerpt hij de suggestie. Misschien aan de andere kant van het Amstelmeerkanaal, in de Wieringermeer. Maar het blijft een raadsel. Ook bij de landbouwcoöperatie in Slootdorp lopen de gissingen uiteen.

Nuchter

Maar wat iedereen er ook van denkt, agrarisch Wieringen en Wieringermeer is te nuchter om in marsmannetjes te geloven. Koorn zoekt het 'mysterie' in een andere richting. "Wieringen doet er ook alles aan om in het nieuws te komen. Die cirkel is door een grappenmaker gemaakt. Dat kun je heel simpel zien: als er een sproeispoor door de tarwe naar het middelpunt van de cirkel loopt, is het mensenwerk. En dat is hier duidelijk te zien. Een makkelijk manier om in het nieuws te komen."

Makkelijk, maar ook effectief. Koorn heeft al vele nieuwsgierigen voorbij zien komen. "Het is hier drukker dan normaal. Je ziet ze langzaam rijden in hun auto, en maar kijken. Of ze staan op dijken te staren. We zitten per slot van rekening midden in het toeristenseizoen. Vanochtend belde de Vara ook al dat ze een tv-ploeg wilden sturen, haha."

Of de cirkel nog aangetroffen wordt, valt te betwijfelen. Deze zal heel goed door een dorsmachine uitgewist kunnen zijn. En volgens Hakvoort is het maar goed ook. "Akkerbouwers zitten niet op deze grappenmakerij te wachten. Want dat is het. Vorig week heeft er in een landelijke krant een oproep gestaan om graancirkels te maken. Stond compleet met methode en wel omschreven. Vervolgens zijn in Hoekse Waard en IJsselmonde cirkels aangetroffen en nu dan ook in deze buurt. Maar het is hoogst irritant dat mensen dit doen. Ze zijn doodleuk bezittingen van een ander aan het vernielen en de akkerbouwer lijdt wel degelijk schade."

terug naar "graancirkels op Wieringen"

Meer legendes
de Sammelkes - pijprokende, koperpoetsende en fluitspelende kabouters

de steen van Westerklief - volksgeloof rond de grote staande steen

de kerk van Stroe - heidense kapel, Noormannenpoorten en verloren schatten

de Oosterlander kerk - mystiek centrum en een klooster op Vatrop?


© Pagowirense.nl 1997-2007
naar begin van pagina
Kixtart.nl ||| start / English | geschiedenis | legendes | oude foto's | dorpen | volkslied | links | zoeken