menu
Wieringer legendes - Graancirkels op Wieringen, 2

Gevonden!

Ongeveer een week na het krantenartikel vertelde mijn vader dat hij in de Hippolytushoever koog twee percelen met graan had gezien die gescheiden werden door een sloot. "Wie weet is de graancirkel daar wel" zie hij nog gekscherend. Er is maar een manier om daar achter te komen dacht ik, ik pakte mijn camera en ging er op af.
De Julianalaan is een smal landweggetje dat vanaf het kooibos ten zuiden van Hippo richting de Wieringermeer loopt. Het eindigt bij de Wierdijk waar een fietsbruggetje over het randkanaal ligt. Al met al was het nog geen 2 kilometer van huis. Maar toen ik er aankwam bleek het graan al verdwenen en zelfs het stro was al geperst en van het land...

Achtergebleven sporen

Om toch niet onverrichter zake huiswaarts te moeten keren ben ik toch maar de akker opgelopen. En ja hoor, na zo'n 150 meter vond ik daar de resten van de cirkel. Er was een duidelijk spoor van platgedrukte halmen te zien, in de vorm van een cirkel van ongeveer 3 meter in doorsnee. Van het aanhangsel, de baard van de sleutel of de omgekeerde P, was niet veel meer te zien. De foto rechts doet niet echt recht aan de situatie, maar het viel niet mee om de sporen duidelijk op de foto te krijgen. De foto is genomen ter hoogte van de punt van het "aanhangsel". Op de volgende foto is ook nog de buitenste ring te zien. In de buitenste ring lagen de halmen precies tegen de richting van de halmen in de binnenste ring. Mysterieus hoor! Deze ring was minder nauwkeurig gemaakt waardoor er minder van terug te vinden was.

Restvragen

Nu we dus hebben vastgesteld dat de graancirkel zich bevond aan de Julianalaan in de Hippolytushoever koog ten zuiden van Hippolytushoef (en niet in de Polder Waard Nieuwland of de Wieringermeer) blijven nog een paar knagende vragen.
  • Waarom hebben de verslaggevers niet gewoon aan de fotograaf gevraagd waar de foto was gemaakt? Hij had toch zo kunnen vertellen dat het niet in de Polder was. Komkommertijd zullen we maar zeggen, de krant moet vol.
  • Wie heeft de cirkel gemaakt? Dit is een bijzonder interessant punt. Buitenaardse wezens hadden wel iets beters kunnen maken dan dit cirkeltje, dus die vallen af. Ik ben geneigd te zeggen dat de ontdekkers van de cirkel ook de makers waren. De cirkel is absoluut niet zichtbaar vanaf de weg. Een weg die bovendien doodlopend is en niet veel verkeer heeft. Als het graan ongeveer 50 cm hoog is en de cirkel zich 150 meter van de weg bevindt dan moet uit te rekenen zijn of het überhaupt mogelijk is de cirkel te zien voor een passerende wandelaar. Mijn eerste indruk is dat je een dergelijke constructie dan niet kan zien.

In dit kader is ook de mededeling op de Nederlandse graancirkel website interessant: Op een pagina over de graancirkel te "Hypolitushoef" (ze leren het ook nooit...) staat het volgende verslag van de ontdekker, compleet met diagrammen die eruit zien als ontwerptekeningen en als ontdekkingsdatum 7 augustus - anderhalve week voordat het krantenartikel verscheen:

Ik ontdekte de formatie op de middag van 7 augustus. Ik vermoedde dat er iets in het veld was, omdat ik enkele vogels zag landen in het veld. Ik ben toen samen met een vriend gaan kijken en heb toen de formatie ontdekt, en zijn we er ook in geweest. Ik heb in de omgeving ook al eens eerder graancirkelformaties ontdekt en aangemeld.
De formatie bevindt zich achter in het veld, en is vanaf de weg niet, of nauwelijks zichtbaar. Als je de formatie binnengaat, kom je eerst in de grootste cirkel. Deze heeft een diameter van ongeveer 10 meter. In de binnenkant van de cirkel ligt het graan met een spiraalvorm tegen de klok in. Het opvallende kenmerk van deze formatie is wel dat aan de buitenkant van de cirkel het graan met de klok mee ligt. Vanuit de hoofdcirkel loopt er een pad van ook ongeveer 10 meter. Dit pad is niet recht, het heeft een afwijking naar links. Aan het einde van het pad loopt hij weer terug in een boog richting "hoofdcirkel". De formatie lijkt me al enige tijd oud, gezien de randen van de formatie, die naar mijn idee al erg zijn aangetast door de wind. De randen zijn dan ook niet goed "afgewerkt"

Tenslotte

Het was mijn bedoeling om aan te tonen waar de graancirkel was, niet zo zeer wie hem gemaakt heeft. Het eerste is volgens mij gelukt en wat dat laatste betreft heb ik alleen een paar vermoedens kunnen uiten. De waarheid zal onbekend blijven totdat de maker zich meldt. Stuur me maar een e-mail!

meer graancirkels op Wieringen

Meer legendes
de Sammelkes - pijprokende, koperpoetsende en fluitspelende kabouters

de steen van Westerklief - volksgeloof rond de grote staande steen

de kerk van Stroe - heidense kapel, Noormannenpoorten en verloren schatten

de Oosterlander kerk - mystiek centrum en een klooster op Vatrop?


De sloot die de beide akkers met tarwe scheidt.

Wat er nog restte na het maaien.

© Pagowirense.nl 1997-2007
naar begin van pagina
Kixtart.nl ||| start / English | geschiedenis | legendes | oude foto's | dorpen | volkslied | links | zoeken